Εισαγωγή στο σχεδιασμό κοινωνικών αντικειμένων
1. Κοινωνικά αντικείμενα στην εκπαίδευση
Ένα κοινωνικό αντικείμενο είναι κάτι (μπορεί να είναι πραγματικό ή εικονικό) που διευκολύνει τη συνομιλία και, επομένως, την κοινωνική αλληλεπίδραση. Το Κοινωνικό Αντικείμενο είναι ο λόγος που δύο άνθρωποι μιλούν ο ένας στον άλλο, σε αντίθεση με το να μιλούν με κάποιον άλλο. Όταν συναντιούνται δύο άτομα, το πρώτο πράγμα που προσπαθούν να κάνουν είναι να τοποθετήσουν ο ένας τον άλλον σε ένα πλαίσιο. Ένα κοινωνικό πλαίσιο. Βοηθά στην καθιέρωση μιας καλής συνομιλίας και αλληλεπίδρασης με την εύρεση ορισμένων συνόρων και κοινών κόμβων. Τα ανθρώπινα όντα είναι κοινωνικά ζώα. Μας αρέσει να κοινωνικοποιούμε. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένας λόγος για να συμβεί πρώτα. Αυτός ο λόγος, αυτός ο «κόμβος» στο κοινωνικό δίκτυο, είναι αυτό που ονομάζουμε Κοινωνικό αντικείμενο. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο κόσμος των Κοινωνικών Αντικειμένων μπορεί να έχει πολλά επίπεδα. Όπως με κάθε περίπλοκο πλάσμα, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι για να είμαστε μαζί.
Τα κοινωνικά αντικείμενα μπορούν να λάβουν δεκάδες μορφές, όπως συνδέσμους, βίντεο, εικόνες, σελιδοδείκτες, γραφικά στοιχεία, τρισδιάστατες εκτυπώσεις, εκδηλώσεις και προϊόντα όπως το iPhone. Μπορεί επίσης να είναι πιο αφηρημένα (π.χ. χριστιανισμός ή μεταμοντερνισμός). Όσο πιο φορητό και συγκεκριμένο το αντικείμενο, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει.
Για παράδειγμα, στις σχολικές μορφές κοινωνικών αντικειμένων είναι πιθανώς αρκετά προφανείς - μπορεί να είναι η διάλεξη ή το εργαστήριο, ένα βιβλίο ή ένα άρθρο. Αλλά μια σημαντική πτυχή που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το περιεχόμενο. Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά είναι σημαντικό επειδή το κακό παλιό περιεχόμενο συχνά ωθεί τον διάλογο, την αλληλεπίδραση, την κοινότητα και τη συνεργασία. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει τη συνομιλία και την αλληλεπίδραση, αλλά δεν θα εγγυηθεί ότι είναι βαθιά και χρήσιμη επιμονή. Αν όμως ακολουθήσουμε τη γραμμή κοινωνικού αντικειμένου, το περιεχόμενο δεν είναι ένα ωραίο πρόσθετο, είναι το σημείο εκκίνησης για οποιοδήποτε επιτυχημένο κοινωνικό δίκτυο ή κοινότητα.
Έτσι, στην πραγματικότητα, το περιεχόμενο είναι σημαντικό και οι παραγωγοί περιεχομένου θα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι υπάρχουν πολλές επιπτώσεις σε αυτό. Για αρχή, προτείνει ότι το περιεχόμενο έχει σημασία μόνο στο βαθμό που λειτουργεί ως κοινωνικό αντικείμενο. Αυτό σημαίνει ότι το περιεχόμενό σας πρέπει να είναι καλό κοινωνικό περιεχόμενο - αυτό δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με αυτό που συνήθως θεωρούμε ως καλό ακαδημαϊκό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το περιεχόμενο που μπορεί να είναι ατελές είναι συχνά καλό για να ενθαρρύνει τους άλλους να συμμετάσχουν ή περιεχόμενο που είναι αμφισβητούμενο μπορεί να είναι καλύτερο για την τόνωση της συζήτησης. Το πολύ ισχυρό μάθημα για τους εκπαιδευτικούς και η ίδια η διδασκαλία εδώ είναι ότι η εκπαιδευτική αξία δεν είναι στο ίδιο το περιεχόμενο αλλά στην κοινωνική αλληλεπίδραση που ξεκινά.
Σημαίνει επίσης ότι το περιεχόμενο πρέπει να υπάρχει μέσα σε ένα πλαίσιο κατάλληλων εργαλείων που έχουν τα κατάλληλα οικονομικά οφέλη για τον τύπο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Επομένως, τα κοινωνικά αντικείμενα πρέπει να εισαχθούν σε ένα πολύτιμο πλαίσιο για τους μαθητές και πρέπει να έχουν τα εργαλεία και τις γνώσεις για να επιτύχουν ένα επιτυχημένο κοινωνικό δίκτυο ή κοινότητα. Επιπλέον, τα κοινωνικά αντικείμενα πρέπει να βρίσκονται εντός ενός δικτύου χρηστών που χρησιμοποιούν πραγματικά τα κοινωνικά αντικείμενα ως κόμβους.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα κοινωνικά αντικείμενα δεν είναι απαραίτητα ιογενή ή κάτι «μεγάλο». Μπορεί να είναι αρκετό για να τα καταστήσουμε απτά, χρήσιμα και «εύρημα». Για παράδειγμα, με τοπικά ή αξιοσημείωτα αντικείμενα, θα ήταν σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κοινωνικό σας αντικείμενο είναι βελτιστοποιημένο για αναζήτηση, ώστε οι χρήστες να μπορούν να το ανακαλύψουν.
Για να συνοψίσουμε λοιπόν, χρειαζόμαστε τρία πράγματα για έναν τρόπο εκπαίδευσης που βασίζεται σε κοινωνικά αντικείμενα:
1. Περιεχόμενο που λειτουργεί ως κοινωνικό αντικείμενο
2. Εργαλεία που διευκολύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση γύρω από αυτά τα αντικείμενα
3. Μια κοινότητα μαθητών που βρίσκουν τα κοινωνικά αντικείμενα ελκυστικά
Η σωστή ανάμιξη δεν θα είναι εύκολη, αλλά η εικασία μας είναι ότι αν το κάνετε, θα απογειωθεί.
Είναι σημαντικό να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και οι ΕΕΚ στην εξάσκηση κοινωνικών αντικειμένων και στη δημιουργία ενός κοινού δικτύου. Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί κοινωνικές προκλήσεις για την τόνωση της αλληλεπίδρασης. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία, τη συνεργασία και την επιχειρηματολογία των εμπλεκόμενων ατόμων. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν ένα κοινωνικό αντικείμενο βασισμένο σε μια διήγηση που θα προκαλέσει την εξεύρεση κατάλληλης λύσης μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Στην εργασία σας με τους μαθητές σας μπορείτε είτε να προσδιορίσετε τη δική σας πρόκληση είτε να χρησιμοποιήσετε τα δείγματα προκλήσεων που έχουμε δημιουργήσει για εσάς: Πρόσβαση εδώ