Sociale Objecten Intro

1. Sociale objecten in het onderwijs

Een sociaal object is iets (het kan echt of virtueel zijn) dat een gesprek, en dus sociale interactie, vergemakkelijkt. Het sociaal object is de reden waarom twee mensen met elkaar praten, in tegenstelling tot praten met iemand anders. Wanneer twee mensen elkaar ontmoeten, is het eerste wat ze proberen te doen, elkaar in een context te plaatsen. Een sociale context. Het helpt om een goed gesprek en interactie op gang te brengen door enkele grenzen en gemeenschappelijke knooppunten te vinden om over te praten. Mensen zijn sociale dieren. We houden van socialiseren. Maar er moet in de eerste plaats een reden zijn om dat te doen. Die reden, dat "knooppunt" in het sociale netwerk, noemen we het Sociale Object. Een ander ding om te onthouden is dat de wereld van Sociale Objecten vele lagen kan hebben. Er kunnen voor ons meer dan één reden zijn om samen te zijn.

Sociale objecten kunnen allrelei vormen aannemen, waaronder links, video's, afbeeldingen, bladwijzers, widgets, 3d-prints, evenementen en producten zoals de iPhone. Ze kunnen ook abstracter zijn (b.v. christendom of postmodernisme). Hoe draagbaarder en concreter het object, hoe groter de kans op succes.

Op school bijvoorbeeld zijn vormen van sociale objecten waarschijnlijk vrij voor de hand liggend - het kan gaan om de lezing of de workshop, een boek of een artikel. Maar een belangrijk aspect om rekening mee te houden is de inhoud. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk omdat slechte oude inhoud vaak wordt geschoven om dialoog, interactie, gemeenschap en samenwerking te prijzen. Dit kan conversatie en interactie op gang brengen, maar zal niet garanderen dat het diepgaand en nuttig blijft. Als we echter de lijn van het sociale object volgen, is content het is het startpunt voor elk succesvol sociaal netwerk of gemeenschap.

In feite is inhoud dus belangrijk, en inhoud producenten zouden er rekening mee moeten houden dat dit een heleboel implicaties heeft. Om te beginnen suggereert het dat content er alleen toe doet in de mate waarin het fungeert als een sociaal object. Dit betekent dat je inhoud goede sociale inhoud moet zijn - dit is niet noodzakelijk hetzelfde als wat we gewoonlijk als goede academische inhoud beschouwen. Zo is inhoud die misschien onvolmaakt is, vaak goed om anderen aan te moedigen deel te nemen, of inhoud die omstreden is, kan beter zijn in het stimuleren van debat. De zeer krachtige les voor leraren en het onderwijs zelf is hier dat de educatieve waarde niet in de inhoud zelf ligt, maar in de sociale interactie die zij teweegbrengt.

Het betekent ook dat inhoud moet bestaan binnen een kader van geschikte instrumenten die de juiste mogelijkheden bieden voor het type sociale interactie. Daarom moeten sociale objecten in een waardevolle context voor studenten worden geplaatst en moeten zij over de instrumenten en kennis beschikken om een succesvol sociaal netwerk of gemeenschap tot stand te brengen. Bovendien moeten sociale objecten deel uitmaken van een netwerk van gebruikers die de sociale objecten daadwerkelijk als knooppunten gebruiken.

Belangrijk om in gedachten te houden is dat sociale objecten niet noodzakelijk viraal of iets "groots" zijn. Het kan voldoende zijn om ze gewoon tastbaar, nuttig en "vindbaar" te maken. Bijvoorbeeld, met actuele of nieuwswaardige objecten zou het belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat uw sociale object is geoptimaliseerd voor zoeken, zodat gebruikers het kunnen ontdekken.

Samenvattend hebben we dus drie dingen nodig voor een sociaal objectgerichte onderwijsvorm:

  1. Inhoud die fungeert als een sociaal object
  2. Hulpmiddelen die de sociale interactie rond deze voorwerpen vergemakkelijken
  3. Een gemeenschap van lerenden die de sociale objecten boeiend vinden

Het zal niet makkelijk zijn om die mix goed te krijgen, maar wij denken dat als je dat doet, het zal aanslaan.

Het is belangrijk studenten en beroepsopleiders te stimuleren sociale objecten te beoefenen en een gemeenschappelijk netwerk te creëren. Daarom zijn er sociale uitdagingen ontwikkeld om de interactie te stimuleren. Deze uitdagingen moeten de communicatie, de samenwerking en de argumentatie van de betrokkenen versterken. Bovendien zullen de betrokken deelnemers een sociaal object ontwikkelen op basis van een kort verhaal dat uitdaagt om een passende oplossing te vinden via een 3d-print.

In de opdrachten met leerlingen kun je als docent je eigen uitdaging bepalen, of gebruik maken van de voorbeelduitdagingen die wij voor u hebben gemaakt Zie hiervoor het onderdeel ‘Challenges”.